Jdi na obsah Jdi na menu
 


23.3.2012 - Návrh starosty na vytvoření komise

26. 3. 2012

Vážená paní kolegyně, vážený pane kolego,

obracím se na Vás jako na zastupitele našeho města, ve věci řešení školské otázky ve Vítkově. V současné době jste více či méně informováni, kontaktováni či vyzýváni k aktivitám v otázce budoucí formy existence základních a středních škol ve Vítkově. Nemohu si dovolit mluvit za jiné, ale osobně jsem pevně přesvědčen o tom, že v našem městě si nikdo nepřeje, aby došlo k omezení či dokonce zrušení středního školství ve Vítkově.

 Předpokládám, že s tímto vědomím přistupovali všichni zastupitelé k hlasování, které proběhlo na minulém zastupitelstvu. To, že jsme nehlasovali všichni jako jeden muž přece neznamená, že někdo hlasoval lépe či hůř. A nebo že by někomu bylo školství ve Vítkově lhostejné. Možná to způsobilo to, že ne všichni máme stejný rozsah informací a také to, že některé věci pouze předpokládáme a nikdo nemůže stoprocentně říct, jak v budoucnu dopadnou.

Je dobře, že se o tyto otázky veřejnost nejenom zajímá, ale také se aktivně zapojuje do rozlousknutí této nejednoduché a citlivé situace.

V současné době koluje mezi zastupiteli a zainteresovanou veřejností otevřený dopis a konkrétní návrh varianty, která předpokládá zachování obou samostatných středních škol a spojení základních škol. Dále řeší přemístění jak střední školy z Podhradí, tak stávající základní školy v Opavské ulici. Pokud je tato varianta ta nejlepší, která zachová stávající rozsah středního školství, pak jsem pevně přesvědcčen, že ji podpoří většina zastupitelů. Potřebovali bychom ovšem vědět, jestli je reálná a pokud ano, tak za jakých podmínek. V materiálu mi chybí odborné stanovisko a argumenty zejména gymnázia, ale i ostatních škol, kterých se tato varianta týká.

Potřebujeme vědět, jestli se 212 žáků opavské školy v 11 třídách vejde do školských objektů v Komenské ulici. Je tam tolik volných tříd? Budeme muset stavět nové třídy? Budeme muset třídy slučovat a pokud ano, tak kolik dětí bude v těchto třídách?

Potřebujeme vědět, kolik peněz chybí gymnáziu v tomto roce na mzdy všech pracovníků. Bude tuto částku hradit kraj? Bude ji hradit město ze svého rozpočtu? Kolik studentů by muselo chodit na gymnázium, aby mělo dostatek prostředků na platy?

Potřebujeme vědět, čeho docílíme sloučením našich základních škol. Bude v této jedné více dětí než je nyní ve dvou samostatných? Co nás vede k doměnce, že jedna základní škola = více dětí na gymnáziu?

Potřebujeme znát, plusy a mínusy této varianty z pohledu pedagogického a organizačního.

Na základě výše uvedeného navrhuji vytvořit pracovní skupinu složenou ze zástupců všech 4 škol, kterých se koncepce týká, zástupců města a zainteresované veřejnosti. Tato skupina by měla připravit všechny dostupné podklady a upozorní na výhody a úskalí předložené varianty. S touto nabídkou oslovím všechny 4 školy, pana Dobeše a další zainteresované občany. Pokud by někdo chtěl v této skupině pracovat, ať se mi přihlásí.

Pokud zastupitelstvo zváží, že jsou důvody k tomu, aby se znovu vrátilo k otázce školství, tak to jistě udělá.

Ing. Pavel Smolka

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář