Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč to vlastně děláme?

30. 3. 2012

 Určitě už se k Vám donesly informace kolem slučování jak středních, tak i základních škol ve Vítkově. Informovanost ze strany města je mizivá a mnohdy i účelově zkreslená. Pokusím se ve stručnosti popsat celou situaci.

Déle než rok město na základě informací z kraje ví, že se kraj chystá sloučit Střední školu Podhradí – Vítkov (dále SŠP) s Gymnáziem Vítkov (GV) a opustit areál na Podhradí (jen provozní náklady na areál jsou cca 5,4 miliónů Kč ročně). Na základě této informace proběhlo několik schůzek s místními řediteli základních i středních škol. Na jednání zastupitelstva dne 22.2.2012 se mělo hlasovat o návrhu několika variant, jak reagovat na snahu kraje sloučit střední školy. Zastupitelé neschválili ani jednu z navrhovaných variant (nesoudím je, materiál jsem viděl, četl a není dokonalý).

V čem se již odlišujeme od postoje některých místních zastupitelů je to, že dle našeho názoru bychom neměli sedět a čekat, až si kraj provede, co chce. Vždyť ve výsledku to bude přesun studentů ze SŠP pravděpodobně do budovy GV.

Zastáváme názor, že kraj nám sám o své vůli nedá nic víc, než co musí. Cokoli budeme chtít dostat navíc, musíme o to bojovat. Pokud se kraji neozveme a nepředložíme mu jiné varianty, tak s námi kraj nebude jednat a provede sloučení středních škol tak, jak mu předloží úředníci odboru školství.

Navrhujeme jako výchozí variantu pro jednání s krajem zachování obou středních škol, jako samostatných subjektů (bez sloučení) s tím, že bychom pro snížení nákladů kraje navrhovali přesun SŠP z Podhradí do budovy ZŠ Opavské ve Vítkově. Předtím by se zastupitelstvo města mělo usnést na sloučení základních škol a přesunout je do jedné budovy. Toto sloučení by zcela jistě vyžadovalo určité stavební úpravy na budově ZŠ Komenského a možná využití cca 4 tříd v budově GV. Ale není to malá cena za zachování plného středního školství ve Vítkově?

Vítkov je malé město v odlehlé části kraje, máme zde vysokou míru nezaměstnanosti (15,26% za rok 2011). Podle statistických údajů máme větší úmrtnost než porodnost. Jsme zařazeni do dotačního programu státu na podporu mikroregionu. Proč nevyužít tohoto znevýhodnění a argumentovat tímto kraji, že stojíme za to aby nás nepatrně dotoval? Přeci nebudeme preferovat jen školy v krajských a velkých městech, které jsou naplněny žáky a nepotřebují dofinancovávat. Ve Vítkově také žijí lidé a chtějí studovat!

Jako první krok jsme obeslali veřejnost s informací, že se v oblasti školství něco děje (mnozí jste měli ve schránkách letáky). Dále jsme vyzvali zastupitele, aby jednali. Rovněž jsme zaslali dopis na Krajský úřad a tisku. Nyní máme připraven otevřený dopis pro hejtmana kraje, zastupitele kraje a školské úředníky. Žádali jsme osobně Vítkovské zastupitele, zda by byli ochotni nás v naší iniciativě podpořit a podepsat se s námi pod tento dopis. Vedle uvidíte seznam zastupitelů, kteří byli ochotni nás svým podpisem podpořit.

Snažíme se oslovovat i okolní obce. Přeci jen u nás studují také děti z okolních obcí, a pokud by naše město zaujalo nějaké stanovisko a vymyslelo další postup podpořený starosty okolních obcí, byla by naše síla při jednání s krajem mnohonásobně větší, než kdybychom jednali jen jako obec. Pokud okolní obce projeví ochotu a snahu nás podpořit, neodmítejme je!  

 

Na stránkách https://skolstvivitkov.estranky.cz/ naleznete aktuální informace o tom, jak se snažíme dále postupovat.

Domníváme se, že náš otevřený dopis pro kraj je jen první krok. Zcela nezbytně by mělo následovat usnesení zastupitelstva Vítkova, podpořené starosty okolních obcí. Jsme toho názoru, že je to správný postup, díky kterému můžeme adekvátně jednat s krajem.

 

 

Bc. Alena Ihnátová

Petra Kyzková

Bc. Petr Dobeš

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář